Archive for the Design Category

Photo to Pencil Sketch…

Posted in Design with tags , on July 29, 2009 by nurli3y

Assalamualaikum…

tetiba minggu ni saya rajin nak buat tutorial…tgok blog liza dia ada buat potret menggunakan teknik pencil sketch…tanya dia camne dia buat…sketch sendiri ke edit guna photoshop…rupa2nya tu salah satu teknik dlm photoshop…saya pun try la buat gak…terkial2 gak memula nak follow step by step…sebab jarang guna step yg ditunjukkan…heheheee…

Sketch01

ni potret yg first saya buat…guna gambo sendiri dulu…hehehee…

Sketch02

second potret…nak biasakan diri guna step yg diajar…

Sketch03n

third potret…guna muka liza lak…sebab nak test yg ader rambut…try ingat step tanpa tgok tutorial… 🙂 yg ni amik masa lama sket sebab buat helaian rambut satu persatu…hehehee…

amacam??? ok tak??? 🙂

Lovely,
NurLi3y

My First Design Custom Album…

Posted in Design, My Stories with tags , on July 10, 2009 by nurli3y

Assalamualaikum…

agak lama dah saya tak update blog ni…kebelakangan ni slow sket la shoot2…ader shoot pun masa g kenduri kawen kawan2 sekolah…tu pun stakat tuk kenangan jerk…tuk buat artwork nak berjalan2 poket kering…huhuhuu…money tu ader…tp kena buat catuan dgn keadaan ekonomi poket ku yg gawat 4-5bulan nieh…sampai bile la nak jadi mcm ni…huhuhuu…

tgh boring2 dok kat opis sorang2 (kekadang ader la 2-3 org  teman yg dtg kat opis ni…tu pun sehari dua jerk…) saya terpikir nak buat design custom album sendiri…lagipun gambar2 raya tahun lepas tak cuci2 gik…dari tersimpan jerk dlm xternal hardisk ku yg dah nak penuh tu…baik la cuci…tp bosan lak asyik cuci 4r je kan…so saje la test2 buat custom album sendiri…ader la kelainan sket…hehehehe…walaupun kos cuci custom album ni agak mahal sket…tp takpe la saya sanggup kuar kan sedikit duit tuk tatapan mak abah kat rumah time2 diorg bosan ke…skrg ni mak abah tinggal ngan abg yg sulong and adik yg bongsu skali…adik bradik yg len smua dah duk luar…memasing masih belajar lagi,dah keje…

ni first time saya design custom album…seb baik ader member opis yg bg guide tuk buat custom album nieh…thanks irfan,sebab sudi berkongsi ilmu…sekarang ni nak kena tunggu hasil print je…tak sabar lak rasanya… :p

custom01design tuk cover album…

custom02design page 1-10…

custom03design page 11-20…

i’m not a good photographer..but this is my hobby…

Lovely,
NurLi3y